Excellent Environments – Austrian Builder-Owner Award 2016


From 14 December 2016 until 27 January 2017


Education dominates Austrian Builder-Owner Award 2016: three of the six prizewinners for 2016 are educational facilities, including the Anton Bruckner Private University in Linz and the bilding School of Art and Architecture in Innsbruck. 2016 Wiener Städtische Versicherungsverein will turn the spotlight on the Austrian Builder-Owner Award for the sixth year in succession as part of its Architektur im Ringturm series. All of the 27 nominated projects will be on display, with a special focus on the six winners.

In 2016 award ceremony took place at the start of November as part of a celebratory evening at the Anton Bruckner Private University. Out of the 100 submissions received from all over Austria, 27 projects were shortlisted. The members of the international jury – Julia Bolles-Wilson (Münster), Falk Jaeger (Berlin) and Martin Kohlbauer (Vienna) – then selected the six winners of the 2016 award.

All of the projects shortlisted in 2016 will go on display on 14 December at the Ringturm in Vienna, as part of Wiener Städtische Versicherungsverein’s Architektur im Ringturm exhibition series, with a special focus on the six winning entries.

Venue:
Exhibition Centre in the Ringturm
1010 Vienna, Schottenring 30

Opening hours:
Monday to Friday: 9 am to 6 pm, free admission
(closed on public holidays)

Press Photos for free download:
http://go.picturedesk.com/ElaVKAiP


Die sechs Preisträger 2016 im Detail

Prizewinner
bilding School of Art and Architecture,
Amraserstrasse 5a, 6020 Innsbruck
Tyrol

Builder-owner
bilding School of Art and Architecture
Monika Abendstein
Architecture and exterior space
Students of ./studio3, Institute for Experimental Architecture, University of Innsbruck

Photo: Adolph Stiller

A white pavilion at the edge of the Rapoldipark, reminiscent of famous designs by Zaha Hadid and Delugan Meissl, grabs the attention. The bilding School of Art and Architecture catches the eye with its free-handed, highly inspirational and dynamic spatial landscape – bright rooms that promote communication can be used for painting, sculpture, architecture and activities based on new media. The building’s charisma comes courtesy of sloping and tilted plywood-board walls and stepped floors, coupled with a white plastic membrane facade, lots of glass, as well as interiors and furnishings also made from untreated plywood. The development began with a competition for students and a bachelor’s thesis, from which volunteer specialist planners took their cue. Thanks to the tireless commitment of the head teacher, who set herself the task of creating a building suited to the institution, bilding offers inspirational spaces for art education, while its experimental appearance provides an architectural expression of the creative spirit that pervades the location.

 

 

Prizewinner
Anton Bruckner Private University,
Hagenstrasse 57, 4040 Linz
Upper Austria

Builder-owner
BEG Bruckner-Universität Errichtungs- und
Betriebsgesellschaft mbH, Linz –
Pia Goldmann, Gerhard Burgstaller, Richard Deinhammer
Architecture
Architekturbüro 1 ZT GmbH, Linz
Exterior space
Architekturbüro 1 ZT GmbH, Linz and el:ch Landschaftsarchitekten, Munich

Photo: Haller & Haller

The vibrant tilting walls seem to dance – vertical white blades swirl around the body of the building, obscuring the horizontal separation between the floors. This is an elaborate form both from an architectural and an urban design perspective. The grounds are given prominence by several works of art and are an integral aspect of the overall spatial composition. The restaurant with outdoor seating opens out onto the park and a large outside staircase, which leads to a terrace halfway up the building, is an inviting spot to while away the time. Flowing spaces also feature in the interior: the stairway with its gallery and covered walkways is a light-filled, floor-to-ceiling circulation, communication and relaxation space, offering views of the inside and outside of the building. A large music room and numerous smaller rooms and studios invigorate the ground floor. What sets this construction apart is the dovetailing of unique architectural features and technical functionality – the organic form and the blade motif assume the function of acoustic control, meaning that additional noise regulation measures were not necessary. The dedication to quality is palpable, as is the willingness to take risks and experiment with construction and design elements. All of this contributed to the highly successful end result. 

 

 

Prizewinner
School and cultural center Feldkirchen an der Donau
Hauptstraße 1, 4101 Feldkirchen an der Donau
Upper Austria

Builder-owner

Municipality of Feldkirchen an der Donau –
Franz Allerstorfer (Mayor),
Elisabeth Fleischanderl (head of department),
Werner Wakolbinger (head of department)
Architecture and exterior space
fasch&fuchs.architekten, Vienna

Photo: Adolph Stiller

Developed in a number of phases and combining a huge variety of spaces, detailing, colours and materials, all of which meet the requirements of a lively and open network of classrooms, this school and culture centre blends a number of design and construction elements. A stream of innovative ideas went into the furnishings, which are cleverly adapted to the restricted usable areas. The continuum of spaces is transparent and flooded with light, while the atmosphere is inspiring and easy going. The architectural expression of the concept of open learning in varying groups is exemplary, with multipurpose rooms, flexible occupancy and shared use of the central hall by the two schools based in the building. Thanks especially to the ingenious architectural design, the interconnected rooms and a willingness to cooperate among all of the users and the joint builder-owners, the school doubles up as a cultural centre for the local community which is a hive of activity throughout the day.

 

 

Prizewinner
KAMP company building
Bahnstrasse 57, 2604 Theresienfeld
Lower Austria

Builder-owner

Josef Kampichler GmbH,
Wiener Neustadt
Architecture
gerner°gerner plus architekten
gerner und partner zt gmbh, Vienna

Photo: Adolph Stiller

The Kamp corporate headquarters on the outskirts of Theresienfeld stands out for its minimalist concrete architecture in the style of star Japanese architect Tadao Ando. To begin with, the builder-owner acquired two existing commercial buildings, and extended and upgraded them before developing the head office for the company – a stonemasonry and natural stone trading business – in close consultation with the architects. Additionally, the site was expanded to create a business park with rental units for other companies. A 180-metre-long industrial construction was created on the basis of conventional precast concrete halls, divided by precisely positioned openings and sections of the facade finished in dark wood. Offices, as well as supervisor’s offices, washrooms and cloakrooms accessible directly from the halls – all of them tailored to the tenants’ requirements – were designed and fitted out. This ensures that the various rental units also live up to the high architectural standards. The stand-out feature is a collection of five minimalist concrete cubes that offer covered storage space, replacing untidy depots and warehousing space.

 

 

Prizewinner
Neunerhaus Hagenmüllergasse
Hagenmüllergasse 34
Vienna

Builder-owner
WBV-GPA – Michael Gehbauer,
Neunerhaus – Markus Reiter
Architecture
pool Architektur ZT GmbH, Vienna
Exterior space
Rajek Barosch, Vienna

Photo: Haller & Haller

The Neunerhaus building in Hagenmüllergasse in Vienna’s third district is an impressive illustration of the ability to design social-services facilities and use architectural concepts to provide the homeless with a suitable environment for self-sufficient and assisted living. The starting point is the distinctive designs for the facades on the street side and in the courtyard, which signify the individuality of the various residential units, meaning that the residents do not have the feeling of being “stowed away like objects”. The design has also done away with a typical stairwell. Instead, the 79 units, which are spread across seven floors, are connected by a corridor that winds its way through the entire building. This spatially complex circulation system provides people who are not used to conventional residential environments with semi-private entrances to the units – which are adequately sized and furnished – that also serve as areas geared towards informal communication. The residents can spend time outdoors in the narrow courtyard, which provides access to the cafeteria and has been cleverly integrated in the space concept and also greened.

 

 

Prizewinner
Ingrid-Leodolter-Haus,
Pflegewohnhaus Rudolfsheim residential care home
Kardinal-Rauscher-Platz 2
1150 Vienna

Builder-owner

GESIBA Gemeinnützige Siedlungs- und
Bau AG, Vienna: Paul Steurer – Vienna Hospital Association (KAV)
Architecture
wimmerundpartner architektur, Vienna
wup ZT GmbH, Vienna
Exterior space
EGKK Landschaftsarchitektur   

Photo: Haller & Haller

The Ingrid-Leodolter-Haus is the newest and also the largest of the eight care facilities run by the Vienna Hospital Association. Three greened courtyards of different shapes and designs provide lounge areas within the complex, as well as a variety of visual connections and perspectives. A further courtyard serves as an enclosed approach and an interface between the care home and the city outside. The residents’ rooms are located on the exterior facades, and the protruding loggia area creates a link to the surrounding city. Inside, the attractive spaces for relaxation in front of the units can be designed as the residents wish. They are adjacent to the circulation area, an uninterrupted, flowing space that skirts around the inner courtyards, where the residents can stroll and also access the different wards without having to leave the complex. The projecting alcoves on the street side open up unimpeded views that extend as far as St Stephen’s Cathedral. The open spaces for circulation and relaxation meant there was no need for typical corridors. On the contrary, the Pflegewohnhaus Rudolfsheim care home creates a living space in which the residents can enjoy time on their own or interact socially, as they wish.

 


 

Calendar

14. 12. 2016 – 27. 01. 2017

Excellent Environments – Austrian Builder-Owner Award 2016

News

Excellent Environments – Austrian Builder-Owner Award 2016

Wiener Städtische Versicherungsverein will turn the spotlight on the Austrian Builder-Owner Award for the sixth year in succession as part of its Architektur im Ringturm series.

Die beliebtesten „PflegerInnen mit Herz“ 2016 sind gekürt!

Am 29. November wurden im Wiener Ringturm die besten PflegerInnen des Landes ausgezeichnet.

Feierliche Verleihung des Ö1 Talentestipendiums für Bildende Kunst

Als Unterstützer des Ö1 Talentestipendiums 2016 lud der Wiener Städtische Versicherungsverein am Abend des 22. November zur feierlichen Verleihung in das Ausstellungszentrum des Wiener Ringturms.